Yksilöhaastattelu: Mona NylundKirjastokierros-haastattelu 

Ehdokas: Mona Nylund
Puolue: Vihreät
Äänestysnumero: 177


Mikä on pääagendasi tai teemasi kuntavaaleissa? 

Minulla on kolme pääteemaa. Olen ainoa vihreiden ehdokas, joka tunnustautuu eläkeläiseksi. Tämän takia sydäntäni lähellä ovat ikääntyvät ihmiset. Haluan huolehtia siitä, että he saavat ajoissa hyvää hoitoa eivätkä jää yksin. Luulen että sote-uudistuksen toteutuessa neuvontapalvelua tarvitaan enemmän. On kuntien tehtävä antaa ihmisille tietoa, jonka avulla he osaavat valita oikein. 

Toinen teemani on laadukas koulutus kaikille. Koulutus on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen itse saanut laadukkaan koulutuksen ja olen työskennellyt koulutuksen parissa vuosikymmeniä. Tiedän mitä koulutus tekee ja tiedän mitä se tekee myös, kun sitä ei saa. Koulutus kuuluu kaikille ja siitä ei saa säästää. 

Kolmas teemani on monipuolinen kulttuuritarjonta kunnioittaen taitelijoita, muusikoita, tanssijoita ja kaikenlaisia taiteentekijöitä. He ansaitsevat arvonsa ja palkkansa. Kulttuuri on arvo sinänsä ja se tekee myös meille hyvää.

Ketkä ovat potentiaalisia äänestäjiäsi? 

Omaa ikääni lähentelevät naiset, jotka haluavat inhimillistä, avointa politiikkaa, jossa ei toimita suljettujen ovien takana, vaan näyttäydytään muutenkin. Myös taitelijapiireissä voisi olla äänestäjiä.

Miten näet kirjaston nykytilanteen? 

Näen tällä hetkellä pääkirjaston ja sivukirjastojenkin tilanteen aika hyvänä. Pääkirjasto on hyvin suosittu ja sainkin tänään kuulla sen olevan käytetyimpiä kirjastoja asukaslukuun suhteutettuna. Se on loistavalla paikalla ja kaikki on hyvin, vaikka tietysti resurssipula vaivaa. Yhteiskunta on muutoksen kourissa ja tarvitaan enemmän resursseja, jotta kirjasto pystyisi seuramaan aikaansa. Kaupungin budjetissa kirjastolla on hyvin pieni osuus, mutta kirjastolle sillä on suuri merkitys.

Millaiset mahdollisuudet itselläsi ja puolueellasi on ajaa kirjastojen asiaa? 

Hyvät, sillä kirjasto on aina ollut vihreille hyvin tärkeä. Siitä ei ole koskaan kiistelty eikä oltu eri mieltä. Olen itse aina pitänyt kirjaston puolta.

Millainen merkitys kirjastolla omassa elämässäsi? 

Kirjastolla on minulle valtava merkitys. Aviomieheni oli vuosikymmeniä kirjastossa töissä ja olen itse ollut 7-vuotiaasta saakka kirjaston käyttäjä. Äiti vei minut kirjastoon, kun omat ja serkkujen kirjat eivät enää riittäneet ja sain silloin ryhtyä lainaajaksi. Kirjasto aina ollut ja on edelleen läsnä elämässäni.
Lempikirjasi tai -kirjailijasi? 

Mieheni Markku Into on runoilija ja hän kaikkein lähin. Muuten on vaikea valita vain yhtä kirjaa, sillä se vaihtuu. Kestosuosikki, johon palaan, on Doris Lessing. Hänen naiskuvauksensa ja muut yhteiskunnalliset aatteensa eivät ole haalistuneet. Hän oli aikansa suuri edelläkävijä kirjoittaessaan mustan palvelusväen elämästä Afrikassa (Etelä-Rhodesiassa), missä hän varttui aikuiseksi. Luen nykyisin myös Peter Sandströmin kirjat sitä mukaa, kun ne ilmestyvät.

Kommentit

Suositut tekstit