Yksilöhaastattelu: Joonas Jormalainen

Kirjastokierros-haastattelu

Nimi: Joonas Jormalainen
Puolue: Vasemmistoliitto
Numero: 32

Mikä on pääagendasi tai teemasi kuntavaaleissa?

Kärkiteemani on koulutus, eritoten tasa-arvo koulutuksessa, ihan varhaiskasvatuksesta korkeakoulutasolle asti. Se on ydinteemani. Siihen vähän liittyen myös nuorten ja opiskelijoiden työllisyyden lisääminen, esimerkiksi harjoittelupaikkoja lisäämällä.

Ketkä ovat potentiaalisia äänestäjiäsi?

Näen potentiaalisina äänestäjinä eritoten opiskelijat. Opiskelen sekä Turun yliopistossa, että Åbo akademissa ja olettaisin saavani ääniä mahdollisesti sekä suomen- että ruotsinkielisiltä opiskelijoilta.

Miten näet kirjaston nykytilanteen?

Tänään kirjastokierroksella kuulemani perusteella vahvistui se käsitys, että Suomessa todella arvostetaan kirjastoja ja niitä käytetään hyvin paljon. Itse näen kirjastojen ydintehtävän siinä, että tarjotaan kaikille tietoa: kaikilla on tasavertainen pääsy tiedon äärelle. Näen myös, että kirjastojen rooli on monipuolistunut todella paljon viime vuosina: on luentotiloja, lasten leikkipaikkoja, tietokoneenkäyttömahdollisuuksia ja runo- ja musiikkitapahtumia. Näen kirjaston ikään kuin koko kansan olohuoneena.

Millaiset mahdollisuudet itselläsi ja puolueellasi on ajaa kirjastojen asiaa?

Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti vastustanut lähikirjastojen lakkauttamista ja näkisin, että meillä on erittäin hyvät edellytykset ajaa kirjastojen asiaa. Perinteisesti vasemmistopuolueet ovat profiloituneet koulutusta ja sivistystä arvostaviksi puolueiksi, ja kirjastot liittyvät suoraan samaan jatkumoon. Kuva, jonka olen saanut puolueeni muista ehdokkaista ja koko puolueen agendasta on se, ettei löydy oikeastaan ketään, joka haluaisi ajaa kirjastotoimintaa alas tai tuoda esimerkiksi kirjastoihin käyttömaksuja. Melko selkeästi ja johdonmukaisesti ollaan kirjastojen puolesta.

Millainen merkitys kirjastolla on omassa elämässäsi?

Käyn joka kuukausi kirjastossa. Turun kaupunginkirjastolla on aika hyvät tietokirjakokoelmat ja laina-ajat ovat pidempiä kuin yliopiston kirjastossa. Pyrin lainaamaan aina kaupunginkirjastosta, jos vain etsimäni opus on vapaana, koska siten on hieman enemmän aikaa lukea teos. Käytän kirjastoa myös työtilana. Täällä on erinomainen ilmapiiri opiskella, kirjoittaa esseitä ja lukea.

Mikä on lempikirjasi tai kuka on lempikirjailijasi?

Viimeisin lukemani romaani oli Haruki Murakamin Suuri lammasseikkailu. Se oli mielestäni erittäin hieno kirja ja olen lukenut muitakin Murakamin teoksia. Hän on ehdottomasti yksi suosikeistani, ollut jo jonkin aikaa.

Kommentit

Suositut tekstit