Yksilöhaastattelu: Eija Raunio

Kirjastokierros-haastattelu

 Ehdokas: Eija Raunio
Puolue: SDP
Numero: 393


Mikä on pääagendasi tai teemasi kuntavaaleissa?

Pääagendani on, että olen huolestunut lausunnoista, joita muun muassa Petteri Orpo on sanonut: Kysytään, onko olennaista, että lapsella on yksikahdeksasosa vähemmän hoitajaa. Eli ryhmäkokoja kasvatettaisiin entisestään, vaikka ne ovat jo nyt liian suuret. Ja tämä kommentti ministeriltä, pienten lasten isältä. Minusta tällainen on käsittämätöntä. Varhaiskasvatuksessa kaavailtu ryhmäkoko, kahdeksan lasta per aikuinen, on kohtuuton. Lapsilla on monesti hyvin erilaiset taustat, kielellisesti, kulttuurillisesti, sekä sosioekonomisesti. Minusta ryhmien kokoja pitäisi pienentää, oikea suhde olisi viisi lasta per hoitaja.
Toinen pääagendani kolmen lapsen äitinä on opiskelijoiden asema. Se lähtee tavallaan myös sieltä varhaiskasvatuksesta, päätyen sitten opiskeluun. Jos kautta linjan otamme lapsilta ja nuorilta pois, on se mielestäni kestämätöntä. Miten me tästä nousemme? Koulutus ja sivistys nostavat meidät tästä suosta, jos niihin oikeasti panostetaan. Sivistysvaltiossa ei pitäisi myöskään voida tapahtua esimerkiksi sellaista, mitä tapahtui Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian G1-osastolla. Teemanani siis ovat ne heikoimmat, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin. Heidän asiallaan koen eniten olevani.

Ketkä ovat potentiaalisia äänestäjiäsi?

Olen tullut politiikkaan AY-puolen kautta, minulla on todella vahva AY-tausta ja nuoresta asti olen ollut todella aktiivinen. Vuonna 2004 rupesin myös yrittäjäksi ja koen vahvuudekseni sen, että tunnen ns. kolikon molemmat puolet. Yrittäjänä näen sen, että yrittäjä ei voi menestyä, jos työntekijät eivät voi hyvin. Työntekijät puolestaan eivät voi menestyä, jos yrittäjällä menee huonosti. Olemme tässä yhteisessä veneessä. Ja näen tilanteen toisaalta kyllä niin, että pienyrittäjän asema on tällä hetkellä ihan kohtuuton. Tyttäreni on Hansa-korttelissa K-kauppiaana ja olen huomannut, etteivät esimerkiksi kaikki oikein ajattele kauppojen aukioloaikojen vapautuksesta johtuvia seurauksia hänen kaltaisilleen pienyrittäjille, jotka ympärivuorokautisen kaupankäynnin myötä painavat seitsemän päivää viikossa töitä. Eli myöskin yrittäjien asiat ovat lähellä. Perheessäni on ollut kolme yrittäjää, joten tiedän siitäkin jotakin.

Miten näet kirjaston nykytilanteen?

Puolustamisen arvoisena ja erittäin tärkeänä. Me ihmiset olemme tasa-arvoisempia, koska meillä on kirjastot. Olen jotenkin aivan vaikuttunut tämänpäiväisestä kirjastokierroksesta. Käyn täällä todella usein ja pääsin tänään näkemään niin monia paikkoja, joita en aiemmin ole nähnyt. Olen vielä aiempaakin ylpeämpi tästä meidän kirjastostamme!

Millaiset mahdollisuudet itselläsi ja puolueellasi on ajaa kirjastojen asiaa?

Yksilöistähän kaikki lähtee ja luulen, että meidän puolueessamme on varmasti kirjaston puolustajia. En osaa kuvitella, että meistä kukaan olisi kirjastoja vastaan tai suostuisi minkäänlaisiin leikkauksiin. Kirjastot palvelevat kaikkia. Tasa-arvon näkökulmasta kirjastojen puolustaminen on hyvinkin lähellä puoluettamme ja sen arvomaailmaa.

Millainen merkitys kirjastolla on omassa elämässäsi?

Olemme perheessäni todellakin kirjaston suurkäyttäjiä. Perheessämme on ollut sellainen traaginen tapahtuma, että kotimme paloi. Jouduimme viemään yli 400-500 kirjaa kaatopaikalle. Silloin päätin, etten rupea enää keräämään kirjoja, koska harvemmin sitä edes lukee samaa kirjaa kahdesti. Kun tämä pääkirjasto avattiin, oli poikani 8-vuotias, ja olemme käyneet täällä hänen kanssaan todella paljon yhdessä. Olen opettanut hänetkin kirjaston käyttäjäksi, ja hänen lastenosastolta keräämänsä kirjapinot olivatkin kyllä aivan mielettömiä! Ihmettelin välillä, miten kirjat saataisiin kuljetettua. Meillä on luettu aina paljon ja lukemisen kautta saadut elämykset ovatkin mielestäni valtavan arvokas pääoma meille kaikille.

Mikä on lempikirjasi tai kuka on lempikirjailijasi?

Lempikirjailijoita on paljon, mutta erityisen vaikuttunut tällä hetkellä olen Tommi Kinnusesta ja Lopotista, jonka vihdoin sain. Hän oli Paattisten kirjastossa lukemassa pätkän kirjastaan Neljän tien risteys ja siellä järjestettiin arvonta, jossa voitin kirjan. Kinnunen on ihmisenäkin todella sympaattinen. On paljon hyviä kirjailijoita, mutta Kinnusen tyyli kirjoittaa on sellainen, että siellä tarinassa on oikeasti itse mukana. Hän osaa kuvailla tunnelman niin hienosti. On hieno kyky pystyä sanoilla luomaan sellainen miljöö, että tarinaa lukiessa on itse siellä ja näkee asiat sen henkilön silmin.

Kommentit

Suositut tekstit