Yksilöhaastattelu: Mari Lahti

Kirjastokierros-haastattelu

Ehdokas: Mari Lahti
Puolue: SDP
Äänestysnumero: 358

Mikä on pääagendasi tai teemasi kuntavaaleissa? 

Minulla on teemana arkimielenterveys, eli toivon että tulevaisuuden Turussa panostetaan riittävästi ennaltaehkäiseviin ja terveyttä edistäviin palveluihin. On tiedossa, että tulee tapahtumaan isoja muutoksia ja sen myötä terveyden edistämisen rooli kunnassa tulee lisääntymään esimerkiksi koulutus-, sivistys- ja vapaa-ajantoimialalla.

Ketkä olisivat potentiaaliset äänestäjät? 

Uskoisin että potentiaalisia äänestäjiä ovat erityisesti sote-asiasta kiinnostuneet, lapsiperheet ja seniorikansalaiset. Olen itse pienen tytön työssäkäyvä äiti, eli uskon että tästä viiteryhmästä saattaisi löytyä potentiaalisia äänestäjiä. Yleisesti ottaen ruuhkavuosia viettävät vanhemmat ja työssäkäyvät naiset.

Miten näet kirjaston nykytilanteen?
 
Näen kirjaston nykytilanteen melko hyvänä. Uskon että olemme monessa mielessä melkoisessa murroksessa digitalisaation ja uudenlaisen median kanssa. Tämä on asia, johon pitää varmasti vastata tulevaisuuden kirjastossa yhä enemmän kuin mitä nyt ollaan tehty. Mutta näen kirjaston tulevaisuuden hyvänä ja kirjaston roolin erittäin tärkeänä meille kaikille, kuntalaisille ja kansalaisille. Kirjasto on hyvinvoinnin kannalta tärkeä olohuoneen kaltainen paikka, jonne kuka tahansa voi mennä. Kirjasto on neutraali ja rasismista vapaa paikka. Ja näin tulee olla jatkossakin.

Millaiset mahdollisuudet itselläsi ja puolueellasi on vaikuttaa kirjaston asioihin?
 
Näkisin että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet vaikuttaa kirjaston asioihin. Tasa-arvo, eriarvoistumisen väheneminen, esimerkiksi se, että on pidetty huolta siitä, että lähikirjastot ovat pysyneet, ovat hyviä esimerkkejä demarien toiminnasta. Tai se, että meillä on ihan mahtava, hyvin toimiva omatoimikirjastojärjestelmä eli ei ole tarvinnut lakkauttaa kirjastoja. Erityisesti tulevaisuudessa, seuraavalla valtuustokaudella, vapaa-ajantoimiala, johon kirjastopalvelutkin kuuluvat, tulee nousemaan ja olemaan vielä suuremmassa roolissa sen jälkeen, kun sote tulee poistumaan kaupungin budjetista ja toiminnoista. Tämä rooli nousee, ja uskon että se lisää kiinnostusta myös kansalaisilla näitä palveluita kohtaan.

Millainen merkitys kirjastolla on sinun elämässäsi? 

Kirjastolla on aina ollut minulle suuri merkitys. Olen niin sanottu lähiökasvatti ja olen viihtynyt ihan pienestä saakka todella paljon kirjastossa. Lapsuuteni muistot liittyvät siihen, että isä on tuonut minut aina kirjastoon, juuri tähän Turun pääkirjastoon
missä me nytkin istumme. Olen viettänyt täällä ja lähikirjastoissa paljon aikaa ja käyn edelleen kirjastossa paljon, sekä luen todella paljon. Näen että tämä on ollut itselle tärkeä paikka olla ja kasvaa ja löytää uusia asioita, ja myös välillä olla vain itsekseen ja miettiä maailmaa.

Lempikirja tai -kirjailija? 

Tämä on kauhean vaikea kysymys kysyä ihmiseltä, joka lukee tosi paljon. Aina on tiettyjä kirjoja jotka syystä tai toisesta jää enemmän mieleen ja jotkut vaikuttavat jossain toisessa elämänkohdassa enemmän kuin toiset. Olen tykännyt hirveän paljon suomalaisista naiskirjailijoista, olen varmasti lukenut Kaari Utrion kaikki kirjat ja kaikki löytyvät myös omasta kirjahyllystä. Mutta sitten löytyy aika lailla laidasta laitaan kirjoja. Olen hyvin avoin ja aika ennakkoluulottomasti saatan vaan napata jonkun kirjan mukaan, ja joskus se on parempi ja joskus se on huonompi.

Kommentit

Suositut tekstit