Suomalaisia soundeja Pansion vastaanottokeskuksessa

Neljän kitiläisen ryhmämme järjesti keskiviikkona 14.6. Pansion alueella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa noin tunnin kestävän levyraadin, jossa soitettiin suomalaisten artistien kappaleita. Tapahtumamme oli osa Osallistava asiantuntijuus -kurssia. Kurssi oli myös osa Näkymättömät -hanketta, jonka tavoite on pyrkiä ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Näin määräytyi myös tapahtumamme toivottu kohderyhmä. Kurssimme tavoitteisiin kuului myös nuorten osallistaminen tapahtuman järjestämiseen eli tapahtuman idean toivottiin tulevan nuorilta. Eri alueet jaettiin satunnaisesti, ja meidän ryhmällemme valikoitui Pansion alue.
Ennen kuin päädyimme pitämään tapahtumamme vastaanottokeskuksessa kävimme ensin vierailemassa muissa vaihtoehtoisissa tapahtumanpitopaikoissa kuten Pansion nuorisotalolla ja kirjastossa. Nuorisotalolla kävimme kahdesti. Ensimmäisellä kerralla kävimme esittäytymässä nuorisotalon henkilökunnalle ja toisella kerralla kävimme tutustumassa nuoriin, nähdäksemme millaisia jangstereita paikalla käy. Valitettavasti nuorisotalolla ei ollut vapaata ajankohtaa tarjottavana, koska heillä oli kalenteri jo täynnä muita tapahtumia. Pansion kirjastossa kerrottiin, että siellä käy harvoin kohderyhmämme ikäisiä nuoria ja ajankohtakin vaikutti heikolta, koska nuorilla oli kesäloma alkamassa.
Harkitessamme vastaanottokeskusta tapahtumapaikaksemme, kävimme Turun ammattikorkeakoulun Sepänkadun toimipisteessä tapaamassa Jonna Heikkilää. Hänen kanssaan mietimme, millainen tapahtuma sopisi vastaanottokeskuksessa asuville nuorille ja millaisia tapahtumaideoita nuoret ovat yleensä ehdottaneet. Meistä tuntui, että musiikki toimisi kaikista parhaiten ja ajatus levyraadista syntyi. Jatkoimme tarkempaa suunnittelua myöhemmin kahvin ääressä ja päätimme, että kukin ryhmän jäsenistä valitsisi soittolistaan 2-3 suomalaisen laulajan tai bändin suomenkielistä kappaletta.


Noin viikko ennen tapahtumapäivää kävimme ensimmäisen kerran vastaanottokeskuksessa sopimassa tapahtumasta kasvotusten. Tapahtuman järjestämiseen suhtauduttiin positiivisesti eikä ajankohdan sopiminen ollut vaikeaa. Kellonaika piti olla päivän sijaan illalla, koska samalla viikolla olisi Ramadan-aika eli päiväsaikaan ei ole sallittua syödä tai juoda. Ainoastaan auringonlaskun ja aamuhämärän aikaan se on sallittua. Tapahtuman aloitusajaksi sovimme klo 18. 

Vastaanottokeskuksessa juttelemassa

Saavuimme paikalle noin klo 17:25 valmistautumaan. Saimme vastaanottokeskuksessa käyttöömme TV-huoneen, joka on pääosin tarkoitettu lasten leikkihuoneeksi. Saimme myös käyttöön kaiuttimet, mikä helpotti musiikin toistamista. Laitoimme suomen-, englannin-, ja arabiankielisiä  esitteitä nähtäväksi mainostaaksemme kirjastoa. Myös kannettavalta tietokoneelta esiteltiin Vaski-verkkokirjastoa.

Levyraatiin valmistautumassa


Tapahtumapaikka sijaitsi pääoven lähellä 
ja moni kiinnostunut asukas kyseli, 
mitä olimme järjestämässä
Turun kirjastojen esitteitä kolmella eri kielellä
Huoneen takaseinällä oli 
piristävä muumiaiheinen maalaus

Ennen klo 18:00 paikalle saapui kahdeksan osallistujaa. Kerroimme, millaisesta tapahtumasta oli kyse ja mitkä ovat levyraadin säännöt. Kysyimme myös, halusivatko osallistujat, että puhumme suomea vaiko englantia.  Arviointivälineinä oli käytössä Skip-Bo-nimiset pelikortit, joiden avulla jokaisen kappaleen aikana tai jälkeen näytettiin arvosana ykkösestä kymppiin. Soitimme noin kymmenen erilaista kappaletta, joita kuunneltiin kertosäkeistön loppuun eli kappaletta ei soitettu kokonaan. Jokaisen kappaleen pisteet kirjattiin ylös ja myöhemmin laskettiin yhteen. Voittajaksi valikoitui PMMP:n kappale Lautturi 74 pisteellä, mikä merkittiin lopuksi seinällä olevalle paperille kaikkien nähtäväksi. Myös muut pisteet kirjattiin näkyville. Lopuksi jokaiselle osallistujalle annettiin arvontanumero. Se, jonka numero nostettiin arvontalaatikosta, voitti kaksi elokuvalippua. Voittaja, n. 20-v. nuorimies, vaikutti palkintoon oikein tyytyväiseltä. Tapahtuman päätyttyä osallistujat kiittivät meitä ja me ryhdyimme siivoamaan jälkiämme.

    Koko tapahtuma meni hyvin. Osallistujat olivat kiinnostuneita ja ymmärsivät hyvin, mistä oli kyse. Kappaleita kuunneltiin kiinnostuneina ja rehellisiä arvosanoja annettiin yhdestä kymmeneen. Suurin osa kappaleista sai arvosanoikseen 10. Olimme valinneet erilaisten tyylilajien kappaleita, kuten rokkia ja iskelmää. Kaikissa kappaleissa oli myös yhteistä se, että ne olivat suomenkielellä.
Myös ryhmällemme kokemus oli avartava, mielenkiintoinen ja todella mukava. Suosittelemme vastaanottokeskuksessa vierailua tai siellä tapahtuman järjestämistä muillekin!


Kitiläiset Julia, Kaisa, Jenni ja Riikka

Kommentit

Suositut tekstit