Kirjasto Pop-Up @VarissuoEnnen varsinaista tapahtumaa kävimme tapaamassa nuoria Varissuon nuorisotalolla ja tarkoituksena oli osallistaa heitä Kirjasto pop-up-tapahtuman suunnitteluun. Otimme mukaan kolme kartonkipohjaa, joihin nuoret saisivat kirjoittaa post-it-lapuille heitä kiinnostavia aiheita tai mitä tahansa liittyen Varissuohon tai kirjastoon, ja leikata lehdistä kuvia, jotka liittyvät heitä kiinnostaviin asioihin tai herättelykysymyksiin joita kartonkipohjissa oli kirjoitettuna.Nuoret eivät valitettavasti lähteneet mukaan tähän osallistavaan toimintaan ainakaan tuolloin maanantaina, mutta haastattelimme muutamia heistä. Saimmekin joitakin ideoita pop up-tapahtumaan. Jätimme kartonkipohjat nuorisotalon seinälle toiveena, että ehkä nuoret käyvät lisäämässä sinne ideoita, kun paikalla ei ole vieraita ihmisiä. Pohjissa on inspiroivina kysymyksinä: Mitä Varissuolta puuttuu? Mikä kiinnostaa? Haluaisin löytää kirjastosta… Haluaisin lukea tästä… Haluaisin tietää tästä lisää…


 

Kirjasto Pop-Up Varissuon nuorisotalolla 31.5.2017

Olimme käyneet pari päivää ennen tapahtumaa tarkistamassa kartonkipohjille mahdollisesti kirjatut ideatoiveet. Edellisen käyntimme jälkeen ideoita ei ollut tullut lisää, lisäksi kartongit piti siirtää kiinnitysongelmien vuoksi pöydälle. Viikon aikana oli ollut monta päivää, jolloin nuorisotalo oli ollut suljettuna, joten tämä oli odotettavissa.
Nyt varsinaisena tapahtumapäivänä ideoita oli tullut lisää. Emme kuitenkaan olleet varmoja, olivatko ideat tulleet nuorisotalon kohderyhmänämme olevilta vanhemmilta nuorilta. Ajatuksenamme oli ollut, että olisimme voineet tuoda toivottuja aineistoja mukanamme, mutta nyt emme ehtineet kerätä niitä mukaamme.Sovimme nuorisotalon ohjaajan kanssa, että järjestämme pöytämme erilliseen televisio-  ja biljarditilaan, jossa äänimaailma voisi olla rauhallisempi kuin suuremmassa nuorisotilan osassa. Olimme tuoneet tapahtumaan tarjoiluiksi mehua ja keksejä, lisäksi olimme kartongeilla ja nuorisotalon työntekijöiden avustuksella mainostaneet mahdollisuutta osallistua elokuvalippuarvontaan tulemalla mukaan kirjasto pop-up -tapahtumaan.
Tapahtuman alussa nuorisotalolla oli paikalla vain vähän nuoria. Työntekijät ohjasivat illan mittaan joitakin nuoria tulemaan luoksemme ja kutsuimme tv-tilaan tulevia nuoria itsekin nauttimaan tarjoiluista ja osallistumaan. Aika pian olimme tavoittaneet jo kolme nuorta ja nuorisotalolla vapaaehtoistyötä tekevän nuoren romanialaisen naisen.

Pääsimme yhden kävijän kanssa miettimään yhdessä hänelle sopivia lukuvinkkejä kirjoista, jotka sisältäisivät fantasiaa, mutta eivät kuitenkaan olisi liian paksuja. Hänelle suositeltujen kirjojen katsottiin olevan hyllyssä Varissuon kirjastossa ja hän sai näiden kirjojen nimet myös mukaansa.
Ohjeistimme nuoria aineiston etsinnässä, varausten tekemisessä ja varausten noutopaikan valinnassa. Näin he pääsisivät hyödyntämään Vaski-kirjastojen aineistoa omassa lähikirjastossaan Varissuolla. Jotkut nuorista kertoivat olevansa Varissuolla toimivan Normaalikoulun oppilaita ja käyttävänsä pääasiassa koulun kirjastoa. Koulun kirjasto ei ole kuitenkaan kesällä nuorten käytettävissä. Toivottavasti joku nuorista kuitenkin alkaa käyttää Vaski-kirjastojen mahdollisuuksia loma-aikana! 

Illan elokuvalippuarvonnan lähestyessä nuorisotalolle viimeisenäkin saapuneet nuoret aktivoituivat ja pöytämme ääreen muodostui jopa jonkinlainen jono. Kaiken kaikkiaan tapasimme yhdeksän nuorta. Vapaaehtoistyöntekijän toimiessa onnettarena selvisi elokuvalippujen voittaja. Pienen odottelun jälkeen voittaja saapui paikalle ja oli voitostaan todella iloinen. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli siis hyvin onnistunut!

- Satu, Kukka ja Anna-Maija, PKITIS15

Kommentit

Suositut tekstit