Yksilöhaastattelu: Petra Peltonen



Kirjastokierros-haastattelu 

Ehdokas: Petra Peltonen
Puolue: SDP
Äänestysnumero: 383

Mikä on pääagendasi tai teemasi kuntavaaleissa?

Ykkösteemani on politiikan toimintakulttuurin muuttaminen. Päätöksentekoa pitää saada läpinäkyvämmäksi ja avoimemmaksi, ja sitä kautta saatua ihmisiä äänestämään ja vaikuttamaan omiin asioihinsa. Kuntavaaleissa äänestysprosentit ovat olleet aika alhaisia. Nytkin on uutisoitu siitä, kuinka tänä vuonna mahtaakaan käydä, ja minkä takia ihmisiä ei kiinnosta äänestäminen. 


Ketkä ovat potentiaalisia äänestäjiäsi? 

Sanoisin että tietysti kaikki turkulaiset. En ole ajatellut asiaa niin että poissulkisin ketään. Varmasti voisin tietysti kuvitella puhuttelevani enemmän itseni kaltaisia nuorehkoja, koulutettuja ihmisiä, jotka ajattelevat asioista samalla tavalla kuin minä.

Miten näet kirjaston nykytilanteen? 

Turussa kirjaston nykytilanne on tällä hetkellä ok. Meillä on valtavan hieno pääkirjasto, jota on kehitetty paljon ja sivukirjastoista on pidetty edelleen kiinni. Tietysti toimintaympäristössä on tulossa muutosta, koska taloustilanne on aika tiukka ja uusi tekniikka mahdollistaa sen, että voidaan järjestää omatoimikirjastoja. Dilemmana tässä on se, että kuinka paljon on omatoimikirjastoja, joissa ei saa palvelua vs. se, että palvelun saaminen kirjastosta on tärkeää. Joudutaan puntaroimaan sitä, että vaikka omatoimikirjastot ovat hyvä asia, ne eivät kuitenkaan saisi korvata sitä perinteistä kirjastokonseptia. Sivukirjastojen kohdalla tähän liittyvät monessa paikassa myös tilakysymykset. Osa tiloista on uusia ja rakennetaan myös lisää, mikä on hienoa. Niistä tulee varmasti hyviä kohtaamispaikkoja kuntalaisille. On myös sellaisia paikkoja, joissa se nykyinen sivukirjasto voi olla hieman huonokuntoisempi. Näiden tulevaisuudesta keskustellaan varmasti tulevalla valtuustokaudella.

Millaiset mahdollisuudet itselläsi ja puolueellasi on ajaa kirjastojen asiaa? 

Hyvät ne ovat olleet tähänkin asti ja varmasti ovat hyvät jatkossakin. Meillä on ollut kaikissa palveluissa periaate, että kaikki ei voi lähteä pois lähiöistä ja isoilta asuinalueilta. Joudutaan siis puntaroimaan sivukirjastojen kohdalla sitä, että onko parempi pitää kiinni ihmisresursseista vai onko parempi niin, että on enemmän, mutta ne ovatkin omatoimikirjastoja. 

Millainen merkitys kirjastolla omassa elämässäsi? 

Käytän kirjastoa, vaikka se onkin kausiluonteista. Kävin vähän aikaa sitten maksamassa maksuja ja lainasin semmoisen repullisen kirjoja, että en jaksanut sitten enää kantaa niitä. Tämä liittyy pitkälti opiskeluun. Kävin hakemassa väitöskirjan suunnitelmaan ja niitä tuli aikamoinen pino. Olen kasvanut Runosmäessä ja siellä oli Nunnavuoren koulun yhteydessä kirjasto, jossa kävimme viikoittain luokan kanssa. Lainasin aina ison pinon kirjoja ja rahtasin ne kotiin, eli olen ollut aina ahkera kirjaston käyttäjä.

Lempikirjasi tai -kirjailijasi? 

Niitä on monia. Mieleen jäänyt klassikko on Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Luin sen ensimmäisen kerran yläasteella ja se jäi mieleen. Sen monitulkintaisuus ja syvyys koskettaa, ja olen sen jälkeen lukenut muutakin Waltarin kirjallisuutta.

Kommentit

Suositut tekstit