Kirjamessuilla 8.10.2017

Lokakuun perinteisiin kuuluu yhdellä jos toisellakin kirjamessut, jotka pidettiin Turussa tänä vuonna 6.10.-8.10. 

Itse saavuin laumani kanssa paikan päälle sunnuntaiksi, jolloin perillä oli odottamassa ehkä vielä hieman enemmän ihmisiä ja ostettavaa kuin mielessä kävi. Ehkä näistä syistä johtui, ettei varsinaista kiertelyä jaksanut tehdä niin antaumuksella kuin joskus takavuosina on ollut tapana. Tänä vuonna päällimmäisenä oli nimenomaan "ei se määrä, vaan laatu".Itse ilahdun aina pienistä yksityiskohdista ja aktivoivivista virikkeistä. Messuhallista löytyi Satakunnan oma ständi, mihin kuului myös maakunnan murresanoista rakennettu viirinauha. Jokainen aiheen jollain tapaa omaksi kokeva sai kirjoittaa viiriin sanan satakuntaa ja ripustaa toisten nähtäväksi. Kirjoitettuja sanoja oli arvioltani reilusti toista sataa ja osallistuminen vaikutti vilkkaalta.

Itselleni suhde satakuntaan on henkilökohtainen sukulaisuussyistä, mutta idea oli hyvä muutenkin. Kirjastoissakin on välistä toteutettu vastaavanlaisia ajatuskokoelmia, joihin jokainen voi osallistuaa. Pääkirjaston rasismin vastaisessa tapahtumassa keväällä toteutimme muistilapuilla seinän, johon osallistujat saivat laittaa ajatuksiaan rasismin ehkäisystä. Vastaavaa konseptia voi laajentaa vaikka mihin. 

***


Kiinnostavin päivän ohjelmista oli cosplay-kilpailu auditoriossa. Cosplay on harrastus, jossa pukeudutaan joksikin itselle tärkeäksi hahmoksi, joka on yleensä peräisin jostain populäärikulttuuriin tuotoksesta (usein videopelistä tai sarjakuvasta, mutta yleisimmin japanilaisesta animesta tai mangasta). 

Kirjamessut tarjosivat sunnuntaina ilmaisen sisäänpääsyn kaikille, joilla oli tullessaan rooliasu yllään. Kilpailun juontaja ja yksi tapahtuman pääorganisoijista, kirjailija Salla Simukka (kuvassa oikealla), kertoi saaneensa idean cosplay-kisaan vieraillessaan kirjamessuilla Keski-Euroopassa, jossa oli myös järjestetty vastaavia sisäänpääsyn tarjoamisia cosplay-asussa messukävijöille. Simukka oli ihastunut ajatuksesta ja ajatellut tuoda "cossaamisen" myös Suomen messukulttuuriin. Simukka sanoi toivovansa, että cosplay-päivästä messuilla voisi syntyä perinne. Hän koki pukeutumisharrastuksen voivan olla hyvä kanava lisätä erityisesti lasten ja nuorten kiinnostusta lukemisharrastukseen. Mielestäni idea on todella kannatettava, sillä olen itsekin havainnut cosplayn positiivisia vaikutuksia lukuintoon. Ollaan siis toiveikkaita!


*****

Kiitos ja kumarrus, 
Anna

Kommentit

Suositut tekstit