Kirjallisuutta ja kirjavinkkausta -koulutus Turun pääkirjastossa 17.5.2017

Osallistuin Aluehallintoviraston järjestämään kirjallisuus- ja kirjavinkkauspäivään,  jossa osallistujia oli kouluttamassa lukuneuvoja ja kirjallisuuskouluttaja Marika Helovuo. Päivän aluksi hän vinkkasi itse kirjoista teemoilla Islam kaunokirjallisuudessa ja Suo, sisu ja kirves: kirjallisia kurkistuksia suomalaisuuteen.Helovuon mukaan islamia käsittelevistä vinkatuista neljästätoista kirjasta vain yksi käsittelee islamia positiivisesti. Monet kirjoista ovat kuitenkin sellaisia, että ne antavat tietoa historiallisiin tapahtumiin liittyvistä asioista, pakolaisuuden syistä tai vieraista kulttuureista. Tapahtuman jälkeen osallistujien oli mahdollista lainata vinkattuja kirjoja. Itse lainasin Marjane Satrapin palkitun sarjakuvan Persepolis: iranilainen lapsuuteni ja Mohnsin Hamidin Fundamentalisti vastoin tahtoaan.


Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Marika Helovuo esitteli erilaisia kirjoja suomalaisuuden teemalla. Joukossa oli kaunokirjallisuuden lisäksi monia tietokirjoja. Itse kiinnostuin Tiina Miettisen kirjoittamasta kirjasta Piikojen valtakunta: nainen, työ ja perhe 1600- ja 1700-luvuilla. Helovuo kertoi piika-nimityksen olleen talonpoikaisyhteiskunnassa "titteli" naimattomille ei-aatelisille naisille. He eivät olleet säätynsä synnyinkoteihinsa velvoittamia vaan saattoivat (ja ehkä joutuivatkin) lähtemään maailmalle ansaitsemaan elantoaan. Hyvät piiat olivat kuitenkin kysyttyjä ja työnantajat halusivat pitää heistä kiinni hyvällä palkkauksella ja eduilla.


Iltapäivällä Marika Helovuo käsitteli esityksen pitämistä otsikolla Vinkkauksen abc. Hyvän esiintyjän ominaisuuksista Helovuo mainitsi mm. inhimillisyyden; esityksessä tehdyt virheet eivät haittaa vaan ne voivat tehdä esityksestä vieläkin paremman tai muistettavamman.

Esityksen havainnollistamisen keinot Helovuo käsitteli todella innostavasti, tavallista Power Point -esitystäkin voi elävöittää erilaisin visuaalisin, auditiivisin ja osallistavin keinoin. Power Point -esityksien tekemistä varten Helovuo vinkkasi Garr Reynoldsin kirjan Esityksen suunnittelu: zen ja pelkistämisen taito.

Toivon pääseväni joskus uudestaankin Marika Helovuon luennolle, päivä oli erittäin hyödyllinen ja innostava! Hänen kirjavinkkauksiaan voi onneksi käydä seuraamassa Lukuneuvoja-blogissa.

Anna-Maija Saariaho
PKITIS15

Kommentit

Suositut tekstit