Kolme päivää Turun kirjamessuilla

Turun kirjamessuista on ehtinyt vierähtää jo kuukausi, mutta palataan vielä hetkeksi lämpimiin messutunnelmiin näin kylmänä marraskuun päivänä. Olen vieraillut Turun kirjamessuilla useina vuosina ja joka vuosi messut ovat omalla osallani hieman erilaiset. Tänä vuonna viihdyin messuilla kaikkina kolmena päivänä ja keskityin pääasiassa kirjailijoiden esiintymisiin. Kirjamessut järjestettiin 30.9.-2.10.2016.

Paperi T (oik.) ja Post Alfa, jonka ensimmäinen painos myytiin loppuun hetkessä.



Kirjamessut ovat mitä oivin paikka kirjastoalan ihmiselle käydä haistelemassa kirjallisuuden ja kirja-alan tuulia monipuolisen tarjonnan ansiosta. Kirjamessut keräävät yhteen kirjailijoita, kirjoja ja kirja-alan edustajia yhtä lailla kuin mielenkiintoista informaatiota ja tieteen alojen innovaatioita. Myös suoraan kirjastoalaan liittyviä keskusteluja, esiintymisiä ja messukojuja on vuosittain, unohtamatta messukeskuksen pihaan parkkeerattua kirjastoautoa! Ainakin Turussa työntekijät saavatkin käyttää kolme tuntia työaikaa kirjamessuilla käymiseen, niin hyvin sen nähdään tukevan kirjastoammattilaisen työtä ja osaamista. Rohkealle kirjamessut tarjoaa oivan paikan tutustua uusiin ihmisiin ja verkostoitua.

Minä kävin kuuntelemassa Kirjastoseuran paneelikeskustelua, jossa muun muassa kirjastonkäyttäjä ja kirjailija Siri Kolu piti puheen kirjastojen puolesta kuten myös Turun kaupunginkirjaston työntekijä Juha Manninen. Mannisen puheesta mieleeni jäi kysymys ”Kuinka moni olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että nykypäivänä kantasuomalaisten keskuudessa on joukko lukutaidottomia?” sekä kannanotto koskien omatoimikirjastoja ja digitalisoituja kirjastoja. Voivatko ne tarjota palvelua, jota asiakkaat kirjastolta kaipaavat ja osaavat käyttää? Vierailin myös Vaski-kirjastojen pisteellä parina päivänä moikkaamassa tuttuja työkavereita ja huomaamassa, että pisteellä piipahti yllättävän paljon ihmisiä. 

Tommi Kinnunen (oik.) lupasi jatkoa Neljäntienristeykselle ja Lopotille, mutta kertoi kirjoittavansa sitä ennen muuta.























Muuten käytin aikaani pääasiassa kirjailijoiden kuuntelemiseen. Kävin kuutelemassa Tommi Kinnusta, Riikka Pulkkista, Timo Parvelaa, Juha Itkosta ja Terhi Rannelaa. Esikoiskirjailijoista kävin kuuntelemassa Inkeri Markkulaa, Minna Rytisaloa, Soili Pohjalaista, Tiina Lifländeriä sekä Paperi T:eetä. Lisäksi kävin kuuntelemassa kun työkaverini kirjastolta haastatteli 13-vuotiaita kirjailijoita (!) ja olin kirjabloggaajan roolissa Otavan lukupiirissä, jossa keskusteltiin Miika Nousiaisen uutuudesta Juurihoito itse kirjailijan kanssa.

Minna Rytisalo (oik.) lukiolaisten haastateltavana.

Inkeri Markkula.

Riikka Pulkkisen (oik.) haastattelu.

KaMuNi on 13-vuotiaiden kirjoittama kokoelma elämänviisauksia.


 
Tietenkin kirjamessujen henkeen kuuluu aina messukojuihin ja kirjatarjontaan tutustuminen – niin tänäkin vuonna! Onneksi itsehillintä piti ja mukaan lähti vain yksi kirja. Loputhan voi aina lainata kirjastosta. 

Olen kirjoittanut messuista pidemmin omassa blogissani täällä ja Otavan lukupiiristä täällä.

Vietin messuilla perjantaina muutaman tunnin työajalla, mutta sekä perjantaina, lauantaina että sunnuntaina olin messuilla omalla vapaa-ajallani, sillä minulle messut ovat must go.

Kirjoittanut Katri H. NKITIS14

Kommentit

Suositut tekstit