Helsingin kirjamessut 2018


Osallistuin kirjamessuille lauantaina 27.10.2018 


Työpaikallani meitä kannustetaan vuosittain osallistumaan messutapahtumaan. Kirjamessut Turussa ja Helsingissä ovatkin yksi ehkä tärkeimmistä kirja-aiheista tapahtumista ja liittyvät oleellisesti myös kirjastojen toimintaan. Messuilla sekä kirjastoammattilaisilla ja opiskelijoilla että muilla kävijöillä on mahdollisuus tutustua uutuuskirjoihin. Toki myös vanhempia kirjoja on tapahtumassa esillä runsaasti ja niitä myydään edulliseen hintaan. Messut ovat myös helpoin tapa päästä samalla kertaa kuuntelemaan todella suurta määrää kirjailijoita ja muita kirja-alan edustajia. Koska olen mukana työpaikkani tapahtumatoiminnassa, messut ovat hyvä tapa tutustua erilaisiin esiintyjiin ja saada ideoita siihen, kuka olisi sellainen vieras, joka kannattaisi kutsua myös omalle työpaikalleni.

En yleensä tee kovin tarkkaa suunnitelmaa siitä, ketä kirjailijaa menen messuille kuuntelemaan, koska aikataulut eivät yleensä koskaan messuilla oikein toimi omalla kohdallani. Messualuetta kierrellessä harhaudun yleensä tutkimaan eri paikkoja ja pysähdyn mieluummin kuuntelemaan kävellessä vastaantulevia, kiinnostavia esiintyjiä. Tätä kautta päädyn usein kuuntelemaan sellaisia aiheita, joista en tiedä ennestään mitään ja joita en olisi etukäteen ehkä arvellut mielenkiintoisiksi. Myös tällä kertaa päädyin messuilla kuuntelemaan mm. Reijo Mäkeä, jonka kirjoja en ole aikaisemmin lukenut, vaikka hän onkin hyvin menestynyt kirjailija. Sen lisäksi kuuntelin Ari Haasion haastattelun, jossa hän kertoi Hikokomori -teoksestaan. Haasion haastattelu oli mielestäni päivän mielenkiintoisin.

Kirjastonäkökulmasta tarkastelin messuilla myös miten kirjasto ihan konkreettisesti näkyi ohjelmassa. Helmet-kirjastoilla oli panostettu lasten ohjelmistoon laajasti. Paikalla oli mm. Helsingin kaupunginkirjaston Kirjastoauto Skidi. Auton eteen oli varattu tilaa oleskeluun, lukemiseen sekä satukirjaston lukutabletteihin tutustumiseen.

Messuilla oli lisäksi mahdollisuus kuunnella amerikkalaista kirjallisuutta novellikoukussa. Novellikoukku-tapahtumat ovat yleistyneet kirjastoissa. Niiden tarkoitus on, että käsitöitä tehdessä voi kuunnella novelleja eri aiheista.

Lisäksi messuilla oli paikalla lukukoira Börje. Myös lukukoirat ovat yleistyneet kirjastoissa. Lukukoirat auttavat lapsia, joilla on vaikeuksia lukemisen kanssa. Koirille voi lukea, eivätkä ne arvostele virheitä tai kommentoi lukutapaa. Koiran läsnäolo lisäksi rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä.

Helsingin kirjamessut olivat tänä vuonnakin onnistunut ja mielenkiintoinen tapahtuma, josta sain paljon lukuvinkkejä. Ensi vuonna otan tavoitteeksi, että voisin osallistua messuille useampana päivänä, sillä niin paljon jäi tänäkin vuonna näkemättä ja kuulematta. 

Teksti & kuvat (c) : Miia Lehtola MKITIS16 

Kommentit

Suositut tekstit