Saramäen vankilan kirjastovierailu

Vierailimme Saramäen vankilan kirjastossa 27.11.2018. Vankilakirjastoista säädetään Suomen laissa, että vankiloissa on oltava kirjasto tai vangeille pitää järjestää mahdollisuus käyttää yleistä kirjastoa. Lisäksi vankilan kirjastossa tulee olla riittävä määrä henkilökuntaa. 
Saramäen vankila on hyvin suljettu laitos, jossa vankien turvallisuus on etusijalla. Kaikki vierailijat joutuvat käymään läpi tarkan turvallisuustarkastuksen, eikä vankilan tiloihin saa viedä lainkaan henkilökohtaista omaisuutta, kuten avaimia tai puhelimia. Eri osastojen vangit eivät koskaan kohtaa, sillä esimerkiksi kirjastoon mennään ja tullaan eri reittiä. Vangeilla on mahdollisuus käydä kirjastossa noin kerran viikossa ja vierailun pituus on tunti. Kirjasto sijaitsee vankien toimintarakennuksessa, josta löytyy lisäksi kuntosali ja erilaisia työpajoja. Kirjastopalvelut ovat osa vankien kuntoutusta ja niiden avulla pyritään antamaan erilaisia tietoja ja taitoja, joita vaaditaan siviilielämässä.  
Vangit yleisesti ottaen pitävät kirjastossa vierailusta, ja he arvostavat ja kunnioittavat mahdollisuutta käyttää kirjastoa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että aineistoa ei tuhota tahallaan, vaan se pyritään pitämään hyvässä kunnossa. Vangit myös haluavat palauttaa aineiston henkilökohtaisesti, vaikka aineisto olisi mahdollista palauttaa myös vartijoiden kautta. Aineistoa kohdellaan hyvin, sillä väärinkäytöstä voi olla rankaisuna kirjastokäyntien menettäminen määräajaksi tai kokonaan. Kirjastosta voi lainata aineistoa joko osallistumalla viikoittaiseen vierailuun tai asiointilomakkeen avulla. Suljetun osaston vangit eivät pääse kirjastoon yhtä usein kuin muut vangit, jolloin heidän aineistolainauksensa tapahtuu pääasiassa asiointilomakkeiden kautta. Vangit voivat myös tehdä hankintaehdotuksia asiointilomakkeiden avulla.  
Suosituimpia lainoja ovat dekkarit ja muiden “pahojen poikien” teokset ja elämäkerrat. Lisäksi lakikirjat ovat suosittuja, monesti vangit ovatkin hyvin perillä lakiasioista ja muista oikeuksistaan. Myös CD-levyt ovat suosittuja, sillä selleissä on käytössä CD-soitin. Kysyntää on myös selkokielisille ja isotekstisille kirjoille, mutta vangit eivät välttämättä uskalla tai kehtaa lainata niitä, sillä vankien keskuudessa vallitsee tiukka arvojärjestys, jossa heikkouden näyttämistä ei sallita. Vangit, joilla on lukihäiriö saattavat myös kokea noloksi, mikäli he joutuvat lainaamaan selkokielisen teoksen. Koska erilaiset lukihäiriöt ovat yleisiä vankien keskuudessa, vankilan kirjasto järjestää erilaisia testejä, joilla lukutaitoa testataan. Vangeille järjestetään myös erilaisia kursseja muun muassa Kelan hakemusten täyttämisestä ja tablettien käyttämisestä.  
Osa vangeista ei välttämättä ole koskaan vieraillut kirjastossa ennen vankilaan päätymistä, jolloin siellä toimiminen saattaa rohkaista heitä hankkimaan vapauduttuaan kirjastokortin ja siirtymään käyttämään yleisten kirjastojen palveluja.  
Saramäen vankilan kirjasto ei juuri eronnut tavallisesta kirjastosta. Kirjastossa oli myös pieni oleskelualue sohvineen, jossa pystyi lukemaan esimerkiksi aikakauslehtiä. Saramäen vankilan kirjasto tekee yhteistyötä Vaski-kirjastojen kanssa siten, että tarpeen vaatiessa he pystyvät toimittamaan vangeille lainaan myös Vaski-kirjastojen aineistoa. 
Yllättävä tieto oli, että runokirjat ovat yllättävän suosittuja vankien keskuudessa. Etenkin rakkausrunoja kysytään säännöllisesti. Oppikirjoja ja kurssikirjoja ei kirjastossa juurikaan ollut, sillä ne vangit, jotka opiskelevat saavat tarvittavat oppikirjat vankilan opinto-ohjaajan kautta. 
Vankilan kirjasto oli harmaiden käytävien ja betoniseinien keskellä rauhoittava hengähdyspaikka, jonka värikkäät kirjahyllyt tuovat varmasti iloa vankilan suljettuun arkeen. 
Kuvia emme saaneet vankilan kirjastosta ottaa, sillä puhelimet ja muut henkilökohtaiset tavarat tuli jättää säilöön vankilan turvallisuuden vuoksi.

Terv. Elina Urjanheimo, Lotta Autio, Laura Pikkarainen; Marjo Ahonen ja Iiris Mannonen. Pliits18kiti & Pkitis17

Kommentit

Suositut tekstit