Kirjallisuutta kyllä kiitos -koulutuspäivä


Osallistuin 26.4.2018 9-15.45 Hämeenlinnan kirjastossa järjestettyyn Kirjallisuutta kyllä kiitos -koulutuspäivään. Koulutuspäivän vetäjänä toimi Marika Helovuo.


Päivän aikana käytiin läpi kirjallisuutta eri aihepiireistä, jotka olivat: Kaunon helmet – poimintoja vuoden 2017 parhaista, kevyet helmet ja tiedon helmet.

Koulutuspäivä oli suunnattu kirjastojen työtekijöille. Tavoitteena oli antaa henkilökunnalle lukuvinkkejä sekä vinkkejä kirjallisuudesta, jota he voivat suositella asiakkaille. Listoille oli tarkoituksella valittu kirjoja, jotka eivät ehkä olleet kirjamyyntilistojen ykkösiä, koska on turhaa opastaa työntekijöille vaikkapa Reijo Mäen uusinta kirjaa, jonka asiakkaat kyllä löytävät. Sen sijaan tarkoituksena oli kertoa sellaisista kirjoista, jotka Marika Helovuon mielestä olivat hyvää kirjallisuutta, mutta jotka eivät ehkä lehdissä ja muussa mediassa saaneet viime vuonna yhtä paljon huomiota kuin ne ehkä olisivat ansainneet. 

Päivän ohjelma oli jaettu kolmeen osioon, joista ensimmäisessä käsiteltiin listaa kirjoista, jotka Marika Helovuon mielestä olivat parhaita viime vuonna julkaistuja kirjoja. Lista oli tietenkin subjektiivisesti laadittu yhden lukijan mielipide, mutta sen tarkoitus oli kuitenkin antaa vinkkejä ja innostaa. Päivän puolivälissä käytiin läpi Kevyet helmet -listaus, johon Helovuo puolestaan oli koonnut kevyttä kirjallisuutta ja myös ns. ”hömppää”, koska on paljon asiakkaita, jotka pitävät tämäntyyppisestä kirjallisuudesta ja on hyvä osata avustaa asiakkaita tämäntyyppisen kirjallisuuden löytämisessä, vaikka se ei henkilökohtaisesti kiinnostaisikaan. Iltapäivällä kävimme vielä läpi listan tietokirjallisuutta. Tähän listaukseen kuului sekä uutta että vanhempaa tietokirjallisuutta.

Kirjavinkkauksen ohessa Marika Helovuo esitteli lyhyesti myös kirjaansa Sata syytä lukea. Hän kuvasi muutamia valikoituja lukemisen hyötyjä eri ikäryhmille, joita tästä kirjasta löytyy. Esimerkkinä voisi mainita, että jos lapselle luetaan, kun hän on vielä pieni, hän oppii 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin sellainen lapsi, jolle ei koskaan ole luettu mitään ääneen. Myös aikuiset hyötyvät lukemisesti esimerkiksi siten, että se auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, ja illalla lukeminen parantaa unen laatua. Vanhuksilla puolestaan lukeminen auttaa ylläpitämään muistia ja lukemisen on todettu jopa pidentävän elämää – eikä tähän vaadita kuin puolen tunnin lukuhetki päivässä.

Tämä koulutuspäivä oli todella hauska, innostava ja hyödyllinen. Olen ollut aikaisemminkin Marika Helovuon kirjallisuusluennoilla ja suosittelen niitä ehdottomasti kaikille kirjastoihmisille ja muillekin lukemisesta kiinnostuneille.

Marika Helovuon kirjasuosituksia voi lukea hänen blogistaan: http://lukuneuvoja.blogspot.com/

Teksti & kuva (c) : Miia Lehtola MKITIS16

Kommentit

Suositut tekstit