Turun Kirjamessut sometiimiläisenä

Turun Kirjamessut 2017

Turun Kirjamessut perjantai 6.10. - sunnuntai 8.10.2017. #MontaÄäntä


Kuulun Turun Kirjamessujen vapaaehtoiseen some-tiimiin, joten omat kirjamessuni alkoivat syyskuun puolivälissä tiimin messuinfolla ja tutustumiseen muihin tiimiläisiin.

Mikä sometiimi? Turun Kirjamessut haki keväällä 2016 vapaaehtoisia jakamaan kuvia, tietoja, tunnelmia, kokemuksia kirjamessuilta. Alun toistakymmentä vapaaehtoista jakoi vuoden 2016 kirjamessuilta eri somekanaviin messutunnelmaa. Tätä sometiimin toimintaa jatkettiin myös nyt kuluvan vuoden kirjamessuilla.

Kirjamessujen aattopäivänä sometiimiläiset saivat osallistua median infotilaisuuteen, jossa esiteltiin Kirjamessuja ja nostettiin joitain messuaiheita ja -teemoja. Samalla nähtiin myös messujen rakentamista.

Aattopäivän kuvia : 










 


Ohjelmapäällikkö Jenni Haukio on opintovapaalla, joten messujen luotsaajina toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka ja Tommi Kinnunen yhdessä Siri Kolun kanssa.

Kirjamessujen teemana oli #MontaÄäntä , satavuotiaaseen Suomeen mahtuu ääniä ja kuulemme ääniä. Uusia ääniä, sitkeitä ääniä, mahdollisia ääniä, järjen ääniä, sukupolvien ääniä, korkeampia ääniä, lasten ääniä, näille ääniteemoille messut rakentuivat tänä vuonna. Lasten äänet kuuluivat varsinkin omalla Lasten alueella. Mahdollisia ääniä edustivat vaikkapa sunnuntain teemana ollut cosplay. Sitkeitä ääniä edusti vahvasti Pentti Linkola, jonka perustamalla Luonnonperintösäätiöllä oli oma myös osasto, jossa pystyi esimerkiksi ostamaan palan omaa suojeltua metsää. Ääniä kuului myös tekstiretriittihuoneessa, jonne saattoi mennä hiljentymään ja kuuntelemaan kun kirjailijat lukivat teoksiaan ääneen.

Messujen lukuisilla ohjelmalavoilla oli runsaasti haastatteluja ja muita esityksiä. Perttu Häkkisen omanlaisensa ääni ja tyyli herätti jälleen ihailua ja kunnioitusta. Mielenkiintoisen ja monipuolisen turkulaisen musiikkikentän lähihistoriasta kertoivat Pertti Grönholm ja Kimi Kärki. Varsin ainutlaatuinen kokemus oli Yle Radio Suomi Turun livenä lähetetty Kallen kantapöytä keskusteluohjelma, sulavasanainen radiotoimittaja Kalle Talonen keskusteli paikallisten kirjailijoiden eli Roope Lipastin, Nina Revon ja Riku Korhosen kanssa. Turkulaislähtöisen kirjailijan Petri Tammisen tiivis tyyli pureutui taas tällä kertaa Suomen historiaan. Radiohupailuistaan tunnettu Alivaltiosihteeri piti oman hupailutuokionsa Messukeskuksen auditoriossa.

Ohjelmalavojen liepeillä ja muuallakin Turun Kirjamessuilla voi tavata enemmän tai vähemmän tunnettuja ihmisiä. Muutama sana tuli esimerkiksi vaihdettua Perttu Häkkisen ja Alivaltiosihteerin kanssa. Messut tiivistyvätkin mielestäni siihen että, siellä tapahtuu hyviä kohtaamisia, #hyviäkohtaamisia .

Antikvariaattien hyllyt tuli koluttua läpi ja täytyy myöntää että myös 2 € -kirjamyyntipöydät tuli selattua ja ostettuakin jotain.

Unohtaa ei sovi, että Kirjamessujen yhteydessä järjestetään myös Ruoka- ja Viinimessut. Turun seudun lähiruokatuottajat olivat varsin vahvasti esillä kuten myös mehiläistarhaajat, nosteessa olevalla hyönteisruoalla oli myös oma osasto. EntoCuben tiskiltä sai sirkkamaistiaisia, maistui kyllä.

Sunnuntain lopuksi käväisin Turun Varjokirjamessuilla, joiden pitopaikkana toimi Kasvisravintola Keidas ja Turun kirjakahvila. Tunnelma oli tiivis, kotikutoinen, marginaalinen. Menin tarkoituksella kuuntelemaan kirjakahvilaan Turun Kirjamessujen entisen ohjelmapäällikön Kari J. Kettulan haastattelua kirjamessujen alkutaipaleesta, myöhemmistä vaiheista ja Varjokirjamessuista. Haastattelu kannattaa kuunnella (ehkä katsellakin), löytyy allaolevasta linkistä :

https://m.youtube.com/watch?v=OkrRYbwy6Sg



Kuva-albumiani kirjamessuista voi selata täällä :

https://www.flickr.com/photos/140873489@N02/albums/72157688627878774


ps. vuoden 2016 Turun kirjamessujen kuva-albumini löytyy täältä :

https://www.flickr.com/photos/140873489@N02/albums/72157671441733894


Mitä opin:

Nämä taisivat olla kolmannet Turun Kirjamessut osaltani. Vahvistettua tuli se toteamus, että messut mahdollistavat kohtaamisia, kirjailijoiden, kustantajien, kauppiaiden, kirjanystävien kanssa. Spontaanius, helppo lähestyttävyys ja keskusteltavuus ovat avainsanoja näillä messuilla, oli sitten kyseessä presidentti (kuten kohdallani vuonna 2016) tai Alivaltiosihteeri (vuonna 2017).
Kirjauutuuksiin messut ovat oiva tapa tutustua, kerralla näkee varsin laajan läpileikkauksen teoksista. Myös kirja-alan verkostot, kuten kirjastotoimijat ovat hyvin esillä ja kohdattavissa.
Saman katon alla sekä hyvät keskustelut että kirjat. Jos ei keskusteleminen tai ohjelmien kuuntelu kiinnosta, voi uppoutua kirjavalikoimiin.

Tapahtuman järjestämisen kannalta Kirjamessut vaativat laajan osaamiskentän, aikaa, ajankohtaisuutta, yhteistyötahoja ja aktiivista viestintää.



Teksti ja kuvat (c) : Tomi Salminen 2017


Kommentit

Suositut tekstit