Rasisminvastainen päivä 22.3. 2017

Milla Mistola & Eerik Ilomäki (PKITIS15), Maria Leino (PKITIS14), Anna Rantala (PKITIS16)


Turun pääkirjaston nuorten osastolla vietettiin rasisminvastaista päivää 22.3. 2017. Pääsin suunnittelemaan tapahtuman sisällön alusta alkaen, sekä järjestämään sitä opiskelutovereideni kanssa.Tapahtuma järjestettiin nopealla aikataululla, ja valmisteluun käytetyt päivät olivat pitkiä. Vinkkejä tapahtumaan etsin netistä. Maailmankoulu.fi sivuilta löytyi todella paljon aiheeseen sopivaa materiaalia. Haasteena olikin etsiä joukosta tapahtumaan sopivat sisällöt. Suurin osa materiaalista oli suunnattu esimerkiksi koululuokille, jossa tehtäviä yms. tehdään oppitunneilla tietyn ryhmän kanssa pidemmän aikaa. Tapahtumaan näitä piti hieman soveltaa, koska tilanne on erilainen.
Tullessamme laittamaan tapahtumaa pystyyn, meille selvisi että Stoorissa oli myös toinen tapahtuma osittain päällekkäin rasisminvastaisen tapahtuman kanssa. Siirsimmekin sitten ripeästi oman tapahtumamme aloitusta tunnilla eteenpäin. Tämä oli mahdollista koska mainostus oli ollut niin pienimuotoista. Iltaa kohden osasto myös hiljeni huomattavasti, joten onni onnettomuudessa.


Maria pinssintekohommissa.Valmiita pinssejä. Etsimme netistä itse kuvia jotka soveltuivat teemaan. Anna myös taiteili meille yhden täysin uniikin pinssipohjan. Jaoimme myös viime vuodelta jäänyttä älä vihaa-kampanjamateriaalia.
Sermeihin osallistujat pääsivät kirjoittamaan hyviä rasisminvastaisia käytännön tekoja, sekä ajatuksia siitä mikä meitä kaikkia yhdistää. 
Mietteliäs Eerik pohtii etuoikeuksiaan.
Etuoikeuskävely oli itsenäisesti tehtävä pohdintatehtävä, jossa jokainen pääsi miettimään omia etuoikeuksiaan ja mahdollisesti asettumaan toisen kenkiin. Kävelyyn kuului 20 väittämää, esim. "voin ostaa kaupasta laastaria joka on samanväristä kuin ihoni" tai "kukaan ei ole kysynyt sinulta mistäpäin olet oikeasti kotoisin". Aina kun väittämä piti paikkaansa, tuli ottaa yksi askel eteenpäin. 
Kirjaston puolelta saimme pommactarjoilun osallistujille.Samalla jaoimme myös flayereita jossa oli vinkkejä miten toimia kun todistaa tilannetta jossa joku käyttäytyy rasistisesti. 
Esillä oli rasisminvastaista ja monikulttuurisuudesta kertovaa kirjallisuutta. 

 Ehdottomasti pisteemme suosituin aktiviteetti, sanapeli. Pelissä oli sanat "kirja" ja "kirjasto" monella eri kielellä. Maria oli etsinyt sanat kielillä joita puhutaan Suomessa eniten suomen, ruotsin ja englannin jälkeen.
Annan suunnittelema pinssipohja.

Anna ja Maria.
Sanapelin pohdintaa.


Kävijöitä tapahtumassa oli noin 30, johon oltiin erittäin tyytyväisiä.

-Milla
Kommentit

Suositut tekstit