Harry Potter ilta 6.2.2020

Tervetuloa Tylypahkaan! 

Dumbledoren puhe ja sanataide 
Pääasialliset tehtäväni Harry Potter –tapahtumassa olivat Dumbledoren puheen suunnittelu sekä sanataiteen suunnittelu. En ole aiemmin kirjoittanut puheita, mutta koin onnistuneeni puheen kirjoittamisessa hyvin. Puhetta varten tutkin, millaisia puheita rehtori Dumbledore oli pitänyt Harry Potter –kirjoissa ja elokuvissa. Hain niistä inspiraatiota puheelle, jotta puhe vaikuttaisi aidosti sellaiselta, jonka Dumbledore voisi pitää. Vaikka kirjoitin puheen, en kuitenkaan itse esittänyt sitä vaan esityksen hoiti tietysti Dumbledore 
Sanataidetta olin suunnittelin myös ensimmäistä kertaa. Sanataidetehtäväksi valikoitui “ennustus kesälle”. Sanataidetehtävässä oli kirjoitettu valmiiksi tarina, josta puuttui muun muassa adjektiiveja, substantiiveja, numeroita ja niin edelleen. Osallistujien tehtävänä oli vetää näitä puuttuvia sanoja pusseista. Näin jokaisesta ennustuksesta tuli erilainen. Osa puuttuvista sanoista oli järkeviä, mutta osa sanoista ei aina välttämättä täysin “sopinut”. Esimerkiksi ennustuksessa saatettiin sanoa, että tulet kesälomallasi uimaan suuressa kattilassa.  
Sanataiteen suunnittelu oli yllättävän aikaa vievää, vaikka itse ennustus oli helppo keksiä, adjektiivien ynnä muiden sanojen keksimiseen meni todella paljon aikaa. Sanoja piti myös leikata valmiiksi valtavasti, jotta niitä riittäisi kaikille osallistujille. 
Tapahtumapäivänä toimin lajitteluhattuna, joka oli empiirisen havainnointini perusteella todella suosittu. Lajitteluhattuun oli jonoa tapahtuman alusta asti aivan loppumetreille. Monet osallistujista kävivät lajitteluhatussa monta kertaa, sillä he halusivat päästä Luihuiseen tai kerätä kaikkien tupien kirjavinkit.  
Tapahtuman suunnitteluun osallistuminen oli mielestäni todella mukavaa ja opin sellaisia taitoja, joista uskon olevan hyötyä tulevassa ammatissani.  
Elina Urjanheimo 

Pimeyden voimilta suojautuminen, Kirjavinkkilistojen valmistus ja Harry Potter näyttely 

Ensimmäisessä Harry Potter kokouksessa kerrottiin, että tämän vuoden tapahtuma perustuisi lähinnä Tylypahkan koulun oppiaineisiin. Yksi oppiaine on Pimeyden voimilta suojautuminen. Alkuun ei ollut varsinaista ideaa mitä kyseisellä pisteellä tehtäisiin. Ensimmäinen ehdotukseni oli suojeliuksen askartelu kiiltävästä paperista ja liimata sen korttipohjaan ja sen voisi antaa jollekin lahjaksi tai pitää itsellään. Haluttiin kuitenkin, että piste olisi toiminnallinen. Mietin muutamia loitsuihin perustuvia puuhia. Turun Pääkirjastolla on ollut aiemmin suunnistusta. Rastit sijaitsivat kirjahyllyjen somistusluukuissa. Ehdotin seuraavassa kokouksessa, että tätä samaa ideaa sovellettaisiin Harry Potter tapahtumassa, ja tämä idea hyväksyttiin. 
Tänäkin vuonna Harry Potter ohjelmassa oli lajitteluhattu. Päätin, että pisteellä yhdistettäisiin kirjavinkkaus tupakohtaisten kirjalistojen avulla. Tein neljä erilaista vinkkilistaa huomioiden eri tupien ominaisuuksia. En halunnut vinkata listoissa aivan samantyylistä kirjallisuutta kuin itse Harry Potter kirjat ovat. Jokaisessa kirjalistassa on kuvakirja, satukirja, runokirja, kertomuskirja, tietokirja, Harry Potter - ja taika teemainen kirja jokaista yksi kappale. Listoja varten piti tutustua aika paljon lastenkirjallisuuteen. 
Osallistuin myös Harry Potter näyttelyn suunnitteluun. Näyttely oli esillä koko Helmikuun ajan.. Näyttely perustui Tylypahkan eri oppiaineisiin. Näyttelypaikka oli lastenosaston suuri vitriini, jossa on yhdeksän hyllyä. Suunnittelin, että yhteen luukkuun tulee tylypahkasta yleisesti kertova luukku. Loput luukut käsittelivät yhtä oppiainetta. Päätimme aluksi, että oppiaineet olisivat lentäminen, pimeyden voimilta suojautuminen, taikaeläimet, muodonmuutokset, taikaeläintenhoito, loitsut, ennustaminen ja yrttitieto. Suunnittelimme yhdessä kaikkiin luukkuihin, mitä eri luukut sisältäisivät. Lisäsin suunnitelmaan myös varmuuden vuoksi suunnitelma B:n, jos kaikkiin oppiaineisiin ei saataisikaan tarpeeksi tavaraa. Oppiaineet olivat tähtitieto ja jästitieto. Ajattelin, että niihin aiheisiin liittyen saataisiin helposti kerätt tavaraa. Muodonmuutokset päätettiin vaihtaa tähtitietoon, koska siihen aiheeseen liittyen oli helpompi kokoa esineitä. Kokosimme näyttelyä yhdessä Lottiksen ja Elinan kanssa. Osaan oppiaineista oli todella paljon tavaraa toisiin taas ei. Kokoessamme näyttelyä huomasimme, ettei loitsut oppiaineesta saanut oikein hienoa niillä esineillä mitä meillä oli, onneksi meillä oli ns. tupapokaaleja, joilla saimme yhden tyhjän vitriini hyllyn täytettyä.  
Tapahtuma päivänä olin pukeutunut Lunaksi ja olin pimeyden voimilta suojautumisen pisteellä. Tuntui, että pisteellä oli erittäin paljon tunkua. Pimeyden voimat varmasti oli lapsista yksi kiinnostavimmista asioista lasten mielestä. Pukeutuessani Lunaksi lapset tykkäsivät keskustella paljon hänen kanssaan. Valitettavasti ei ollut aina resursseja keskustella lasten kanssa muusta kuin pisteellä olevien tehtäviin liittyvistä asioista. Jotkut lapset tulivat useasti käymään pisteellä, koska halusivat jutella Lunan kanssa, joten minun piti paljon näytellä ja improvisoida. 

Johanna Vähätalo


Ennustamista ja lohikäärmeitä 
Osallistuin ensimmäistä kertaa kirjaston järjestämään Harry Potter-iltaan sekä opiskelijana, että ylipäätään. Tapahtuma oli aivan mahtava. Oli hurjan hauskaa saada suunnitella yhdessä muiden opiskelijoiden ja kirjaston työntekijöiden kanssa muun muassa lohikäärmeluentoa, askarrella lohikäärmeen munia, suunnitella ennustamisesta, pystyttää Tylypahka näyttelyä ja suunnitella omaa Harry Potter teemaista pukua tapahtumaan. Itse pukeuduin Tylypahkan ennustuksenopettajaksi professori Punurmioksi. Varsinaisessa tapahtumassa toimin ennustuspisteellä. Osallistuin ennustuspisteen ja taikaolentojen luennon suunnitteluun ja lisäksi näyttelyvitriinin pystyttämiseen ja purkamiseen. 
Tapahtumaan osallistuminen antoi minulle erittäin arvokasta kokemusta tapahtuman suunnittelusta ja siihen osallistumisesta. Sain valtavasti itsevarmuutta tapahtuman toteuttamisen suhteen. Meillä opiskelijoilla oli kaikilla paljon töitä tehtävänä tätä tapahtumaa varten ja oli välillä haastavaa saada pidettyä kaikki langat käsissä. Suunnittelu- ja valmisteluvaiheet olivat stressaavia, mutta hauskoja. Kirjaston henkilökunta oli koko ajan tukemassa ja auttamassa, joten mitään ei olisi kuitenkaan voinut mennä pahasti pieleen. Sain lisää harjoitusta siitä, että jos en ota itse vastuuta omasta osuudestani tapahtuman suhteen, se ei tule valmiiksi kenenkään muunkaan tekemänä. Pidin huolen, että tein kaiken lupaamani ja omasta mielestäni ennustuspiste oli onnistunut. Siinä oli joitakin seikkoja, joita ei voinut tulla ajatelleeksikaan ennen itse tapahtumaa, mutta nyt voin ottaa niistä opikseni ja tehdä ensi kerralla eri tavalla.  
Tapahtuman järjestämisessä mukana olemisesta jäi minulle erittäin positiiviset tuntemukset, opin valtavasti ja sain lisää kokemusta ja varmuutta. Tässä tapahtumassa mukana oleminen oli ehdottomasti tarpeellista tulevaa työtä ajatellen. 
Karla Lautamäki 


Yrtit ja lohikäärmeen munat, ihmissudet ja rehtorit 
Olin vuonna 2019 työkokeilussa Turun pääkirjaston lasten Saagassa, ja tuolloin sain ensimmäistä kertaa olla mukana Harry Potter -tapahtumassa sekä sen valmistelussa. Nautin kaikesta tapahtumaan liittyvästä kovasti ja halusin ehdottomasti mukaan opiskelijan roolissa. Näin saisin itse vaikuttaa tapahtuman sisältöönkin! 
Intoni oli melkein kostautua, sillä lähdin mukaan useampaan työpajaan kuin olisi ehkä ajankäytön suhteen kannattanut. Välillä valmisteluja tehdessä meinasi tulla stressi, mutta jälkikäteen olen tyytyväinen siihen, että olin monessa mukana ja näin ja koin erilaisia työtehtäviä. 
Suunnittelin yhdessä Lottiksen kanssa yrttitiedon pistettä. Lottis saikin sitten tapahtumapäivänä olla toinen pisteen työntekijöistä. Suunnittelimme ja toteutimme yrttitiedon luokan sisustusta yhdessä kaupunginkirjaston työntekijän kanssa. Lottiksen kanssa saimme vastuun siitä, mitä pisteellä tapahtui, ja olimme lopulta oikein tyytyväisiä lopputulokseen ja saimme paljon positiivista palautetta. Pisteellä sai nuuskia erilaisia tuoksuja pienistä purkeista ja sitten tuoksun perusteella arvata, mikä kasvi onkaan kyseessä. Pisteellä ei ollut täytettäviä papereita tai lappusia, mikä oli hyvää vaihtelua, sillä usealla pisteellä niitä oli tarpeen käyttää. 
Suuritöisin panokseni tapahtumaan oli Taikaeläinten hoidon luento, jota työstin yhdessä Karlan sekä kirjaston työntekijöiden kanssa. Karla otti vastuulleen itse luennolla esiteltävän “faktan”, kun taas minä halusin tehdä käsikirjoituksen tapahtumaan. Luennoitsijana toimi Professori Lupin, ja häntä ajatellen ideoin ihmissudeksi muuttumiseen liittyviä sattumuksia. Lupinia esimerkiksi kutitti kovasti koko luennon ajan, häneltä pääsi välillä suusta pieni ulvahdus ja lopuksi hänellä tuli valtava kiire pois luentosalista.  
Luennon aiheena olivat lohikäärmeet ja niiden munat. Halusin askarrella hienoja munia tapahtumaan, ja se veikin suhteettoman paljon aikaani muihin valmisteluihin nähden. Olin kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen. Pääsin myös itse luennolle mukaan Dumbledoren roolissa, sillä hän oli “tarkkailemassaLupinin opetusta ja auttoi samalla Powerpointin ja pistokokeen tekniikan kanssa.  
Dumbledoresta pääsenkin jännittävimpään osuuteeni koko tapahtumassa. Koska olin pukeutunut Tylypahkan rehtoriksi, olin vastuussa koko tapahtuman avaamisesta sekä Elinan kirjoittaman puheen pitämisestä. Vaikka olin itse halunnut roolin ottaa, alkoi jännitys vaivata tapahtuman lähestyessä. Itse tapahtumapäivänä veivasin puhetta läpi päässäni (sekä välillä ääneen pulisten) jatkuvasti. Kävin myös istumassa hiljaisessa nurkassa, jossa sain rauhassa puhua puhettani läpi ja kerättyä rohkeutta. Vaikka olen alun perin opettaja, ja tottunut olemaan esillä, ei minulla kuitenkaan ollut kovin paljon kokemusta näin suurelle väkijoukolle esiintymisestä - vieläpä jossakin toisessa roolissa kuin omana itsenäni. Polvieni tutistessa kirjahyllyn päälle kiivettyäni ja puheen aloitettuani sain kuitenkin kerättyä voimaa ääneeni ja onnistuin liiemmin vapisematta, änkyttämättä ja hyllyn päältä putoamatta pitämään puheeni. 
Kaikkein hauskinta itse tapahtumassa olikin, kun lapset kävivät milloin mitäkin minulle juttelemassa ja yrittivät loitsuta minua lukuisin eri tavoin. Pysyin visusti roolissani, toruin rehtoriaan loitsunneita oppilaita, päivittelin välillä jästien kummallisuuksia ja kehuin vuolaasti niin nykyisiä kuin tuleviakin Tylypahkan noita- ja velho-oppilaita. Kokemuksen myötä harkitsin hetken rehtoriksi ryhtymistä, mutta totesin lopulta, että parasta lienee pysyä valitsemallani kirjastoalalla. 

Miia Utriainen 


Yrttien arvailua Hermionen kanssa 
Olin ensimmäistä kertaa Potter-tapahtumassa ja lähdin siihen mukaan, koska tykkään askarrella ja käyttää luovuutta eli olin innoissani eniten tästä suunnittelu- ja tekovaiheesta. Lähdin suunnittelemaan yrttitietoa ja vitriinin näyttelyä. Pari pistettä jätettiin pois ensimmäisillä kokouskerroilla esim. photobooth-seinä. Kerroin ideoitani aktiivisesti ja pääsin myös toteuttamaan niitä. Näyttelyn teko oli minusta haastavampi kuin yrttitieto, sillä yrttitietoon minulla ja suunnitteluparillani Miialla oli aika nopeasti jo idea valmiina. Näyttelyyn täytyi miettiä enemmän mitä sinne saadaan esille. Tein pimeyden voimilta suojautumisen luukkuun pienen ankeuttajan, joka oli minusta onnistunut ja sopi siihen. Askartelin myös Tervetuloa Tylypahkaan –kyltin, mikä oli Harry Potter -fontin näköisesti kirjoitettu. Näyttelystä tuli minusta upea ja onneksi se jäi vielä tapahtumankin jälkeen esille. 
Tapahtumapäivänä hahmoni oli Hermione ja olin yrttitietopisteellä. Piste oli sijoitettu kirjateatteriin ja se sopi siihen aivan mahtavasti, koska paikan sai koristeltua aivan nimensä veroiseksi yrttitiedonluokaksi. Hyllyt olivat täynnä erilaisia purkkeja ja purnukoita, joissa oli vaikka ja mitä sisällä. Onneksi kirjastonhenkilökuntakin auttoi purkkien keräämisessä ja täyttämisessä, jotta niitä saatiin riittävästi. Myös erilaisia kasveja oli tuotu koristamaan paikkaa. Itse pisteellä osallistujat pääsivät tuoksuttamaan meidän valitsemia yrttejä ja muita tuoksuja ja arvailemaan mitä ne ovat. Tämä oli minusta niin mielenkiintoinen piste, sillä itseänikin kiinnostaa erilaiset kasvit ja tykkään tuoksuista. Oli mahtavaa huomata kuinka rohkeasti osallistujat niin lapset kuin aikuiset lähtivät arvailemaan ja innostuivat oikeista vastauksista tai uusiin tuoksuihin tutustumisesta. Erikoisimmat tuoksut, mitä ei niin helposti arvattu, olivat eukalyptus, tähtianis ja laventeli. Välillä Hermione innostui antamaan tupapisteitä oikeista arvauksista ja se ilo oli niin mukavaa nähtävää, mikä lasten kasvoille siitä tuli. 
Tapahtuman järjestäminen oli mukavaa, mutta aikaa vievää ja stressaavaa, sillä meitä opiskelijoita ei ollut kovin montaa, joten tekemistä oli jokaisella tosi paljon. Täytyi osata organisoida ajankäyttöä ja ruveta tekemään heti kun jotain pystyi, ettei myöhemmäksi kasaantuisi kaikkea. Niin kuin alussa kerroin, suunnittelu ja askartelu oli kivointa. Mutta tapahtumapäivänä lasten into kruunasi kaiken, koska siitä tiesi, että olimme kaikki onnistuneet tapahtuman järjestämisessä. 
Lotta-Mari Taiponen 

Kommentit

Suositut tekstit