Ropecon 2018


Osallistuin lauantaina 28.7.2018 Ropecon tapahtumaan Helsingin messukeskuksessa. Ropecon on vuosittain järjestettävä suomalainen roolipelitapahtuma. Roolipelaamisen ja larppaamisen lisäksi Ropeconin ohjelmassa on paljon lauta- ja korttipeleihin liittyvää ohjelmaa sekä luentoja ja esityksiä.



Tapahtuma kiinnosti minua, koska olen nykyään aktiivisesti mukana työpaikkani konsoli-, lauta- ja roolipelihankinnoissa ja aineiston käsittelyssä. Konsoli- ja lautapelit minulle ovat ennestään jo tuttuja, mutta roolipelaaminen on hieman vieraampaa. Siksi halusin saada tapahtumasta yleiskuvan siitä, minkälaiset roolipelit ja pelaamiseen yleisesti liittyvä aineisto ihmisiä kiinnostaa. Lisäksi halusin tutustua Ropeconissa mukana olevien kirjastojen toimintaan.

Helmet-kirjastot ovat olleet jo useita vuosia mukana Ropeconissa. Minua kiinnosti kirjastojen tarjoamat palvelut ja miten kirjasto ylipäänsä näkyy tapahtumassa. Tänä vuonna Helmet-kirjasto järjesti Harry Potter- aiheisia pakohuonepelejä. Lauantaina tapahtumaan tullessani nämä pakohuonepelit olivat jo kaikki täynnä, joten en päässyt niitä testaamaan. Pakohuonepelien lisäksi Helmet-kirjastot tarjosivat mahdollisuuden pelata lauta- ja roolipelejä, kirja-aineistoa oli myös paikalla ja kirjoja vinkattiin. Tapahtumiin kuului lisäksi paneelikeskustelu, jossa käsiteltiin lautapelejä ja tarinoita. Helmet-kirjastojen tarjoama ohjelma oli siis todella laajaa ja siihen oli panostettu. Mukana oli useita työntekijöitä ja valmistautuminen Ropeconiin on vienyt aikaa.  


Mielenkiintoisinta omasta mielestäni Ropeconissa oli erityisesti se, että pääsin pelaamaan ja testaamaan pelejä muiden osallistujien kanssa. Tapahtumassa oli paljon avoimia pelipöytiä, joissa pääsi heti pelaamaan, ja paikalla oli myös pelien vetäjiä, jotka opettivat pelien mekaniikkaa ja sääntöjä, joten kävijöiden ei tarvinnut istua sääntökirja kädessä. Toki paikalla oli mahdollisuus myös hakea Lautapeliseuran laajasta pelivalikoimasta pelejä ja pelata itsekseen tai kavereiden kanssa.

Sain tapahtumasta paljon vinkkejä ja ideoita oman työpaikkani pelivalikoiman kehittämiseen. Aineistovalikoima tapahtumassa oli tosin niin laaja, että ehdin vierailun aikana osallistua murto-osaan Ropeconissa järjestettyihin tapahtumiin. Ensi vuonna aion osallistua sekä lauantaina että sunnuntaina, jolloin on paremmin aikaa kiertää kuuntelemassa useampia luentoja.

Ropecon teki tänä vuonna kävijäennätyksensä (yli 45 000 kävijää). Tästä voi päätellä, että pelikulttuuri voi Suomessa hyvin ja kiinnostaa ihmisiä. Sen takia myös kirjastojen tulisi panostaa kattavaan ja monipuoliseen pelivalikoimaan.


Teksti & kuva (c) : Miia Lehtola MKITIS16

Kommentit

Suositut tekstit